Flag

Vaniļa

Vaniļa un vanilīns
Iedvesma
Vaniļa
Īstā vaniļa pret mākslīgo vaniļu

Jautājumi rodas jau tikai paskatoties uz plašo vaniļas produktu klāstu, jo bieži vien blakus vaniļas cukuram jūs atradīsiet arī vanilīna cukuru. Neskatoties uz līdzīgajiem nosaukumiem iepakojumos ir divi ļoti atšķirīgi produkti.

Kas ir vanilīns?

Vanilīns ir galvenais aromatizators, kas atrodams vaniļas orhidejas pākstīs. Ja izmantosiet sēklas no pāksts, lai piešķirtu garšu ēdienam, tad jūs izmantosiet dabisko vaniļu.

Vaniļas augus ir iespējams audzēt tikai īpašos apstākļos, bet izaudzēto vaniļas augu apjoms nespēj nosegt plašo tirgus pieprasījumu, tāpēc aromatizators vanilīns tiek ražots sintētiski. Mākslīgais aromatizators nemaz nav sliktāks par dabisko vaniļas garšu, kā arī mākslīgo aromatizatoru izmanto ne tikai pārtikas nozarē, bet arī kosmētikas un farmaceitikas nozarēs, jo tas netiek uzskatīts par veselībai kaitīgu.

Dabiskajam vaniļas cukuram ir gaiši brūna vai zeltaina krāsa, ko nodrošina vaniļas pākstis, bet vanilīna cukurs ir pilnībā balts. Par augstas kvalitātes dabisko produktu uzskatītais vaniļas cukurs ir daudz dārgākas par sintētiski ražoto vanilīna cukuru. Gan vaniļas, gan vanilīna cukurs ir vienādi labi piemēroti cepšanai un pārtikas pagatavošanai.

Mākslīgā un dabiskā vaniļas garša

Ražojot produktus ar mākslīgās vaniļas saturu, tiek izšķirti produkti ar vaniļas garšu un dabisko vaniļas garšu.

Vaniļas garša nav juridiski definēts termins. Parasti produkti ar šādu apzīmējumu iegūst savu garšu no dažādiem pamatelementiem ķīmiska procesa rezultātā.

Produktos ar marķējumu “dabiskā vaniļas garša”, vismaz 95% garšas nāk no vaniļas pākstīm.

Tie, kas dod priekšroku produktiem ar dabisko vaniļu, var izmantot vaniļas ekstraktu, kas uz visiem 100% tiek ražots no vaniļas pākstīm.

Šeit uzzināsiet vairāk par vaniļas auga izcelsmi, audzēšanu un novākšanu

Sekojiet Dr. Oetker