Sagatavo kūkas biskvītu. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 ᵒC temperatūrai (ventilatora režīms). Cepamo formu (diametrs 22 cm) izklāj ar cepamo papīru.
Ievietojiet cukuru, medu un sviestu nelielā katliņā. Pievieno sāli, kanēli, muskatriekstu, ingveru. Karsē uz mazas uguns, līdz cukurs izšķīst un masa uzvārās. Noņem no uguns un ļauj atdzist.
Pa vienai pievieno olas, pēc katras saputojot.
Pievienojiet miltus, kas sajaukti ar cepamo pulveri, un samaisiet, līdz nepaliek sausie milti un iegūstat saldā krējuma konsistences mīklu.
Sagatavoto mīklu lej cepamajā formā. Cep uzkarsētā cepeškrāsnī apmēram 40 minūtes. Pārbaudi, vai biskvīts jau ir izcepies ar koka irbulīti – iedurot un izvelkot no biskvīta vidus, tam jābūt tīram.
Izcepto biskvītu atdzesē, tad sagriež trīs biezākās vai četrās plānākās, vairāk vai mazāk līdzenās, biskvīta loksnēs. Ja biskvīts ir izcepts ar kupri, nogriež to un noliek malā dekorēšanai (drupačām) vai baudīšanai ar tēju.
Pagatavo krēmu. Ielieciet visas krēma sastāvdaļas lielā bļodā. Sakuļ ar elektrisko mikseri, līdz iegūst biezu, stingru krēmu.
Mandarīnus nomizo, no katras šķēles nomizo mizas. Sagrieziet šķēles 2-3 daļās.
Kārto kūku. Uzlieciet pirmo kūkas biskvīta loksni uz kūkas formas, paplātes vai šķīvja. Apvelciet to ar apmali (gredzenu), lai atvieglotu vienmērīgu slāņošanu. Plānā kārtā iesmērē apelsīnu ievārījumu, virsū vienmērīgi smērē daļu krēma. Pārklāj ar mandarīna šķēlītēm. Uzliek otru biskvīta loksni, viegli piespiež ar plaukstām. Vēlreiz smērē ievārījumu, krēmu un pārklāj ar mandarīna šķēlītēm. Sakārtojiet visas loksnes šādi.
Kārtoto kūku liek ledusskapī un patur 1-2 dienas, līdz visas garšas ir uzsūkušās un kūka kļūst visgaršīgākā.
Laikā, kamēr kūka nogatavojas, izcep piparkūku mājiņas un dekorē tās ar glazūru un cukura rotājumiem.
Rotāšana. Noņemiet atloku (gredzenu). Aizveriet kūkas malas (ap visu kūku) un viegli piespiediet piparkūku mājiņas, lai tās labāk pielīp. Ja nepieciešams, pirms piparkūku piestiprināšanas saputojiet nedaudz papildu krēma un klājiet to ap kūkas malām.
Tortes virsu dekorē ar atlikušā biskvīta drumstalām, mandarīniem, dzērvenēm, rozmarīnu un pūdercukuru.
Receptes autore un fotogrāfe Asta Černė www.sauletavirtuve.lt
Līdzīgas receptes
Kūkas
Kūkas
Kūkas