Kūkas cepšana. Ja izmantojat nemaltas magoņu sēklas, vispirms iemērciet tās karstā ūdenī un atstājiet uzbriest vismaz dažas stundas vai nakti. Pēc tam izkāš un divreiz samaļ. Ja izmantojat maltas magones, tās nav jāmērcē vai jāsasmalcina.
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 °C. Cepamo formu (diametrs 22 cm) izklāj ar cepampapīru.
Uzmanīgi atdaliet olu dzeltenumus un baltumus.
Ievietojiet olu dzeltenumus un cukuru putotāja traukā. Kuļ ar elektrisko mikseri apmēram 5 minūtes, līdz cukurs izšķīst un iegūstat gaisīgu, bālganu masu.
Iemaisa maltas magoņu sēklas, mandeļu miltus, vaniļu, kanēli un rīvētu apelsīna miziņu.
Atsevišķā bļodā saputo olu baltumus ar elektrisko mikseri, līdz veidojas stingras putas. Pagriežot bļodu ar saputotajām olbaltumvielām, tām vajadzētu pielipt un neizkrist. Magoņu masā ar vieglām kustībām iemaisa saputotos olu baltumus.
Sagatavoto mīklu lej cepamajā formā. Izlīdziniet augšpusi. Cep uzkarsētā cepeškrāsnī apmēram 40-45 minūtes. Vai kūka ir gatava, pārbaudiet ar koka irbulīti – iedurot un izvelkot no kūkas centra, tai vajadzētu iznākt tīrai.
Kad kūka beigusies cepties, pagatavo mērci pārliešanai. Mazā katliņā apvienojiet saldināto iebiezināto pienu un krējumu. Karsē uz vidējas uguns, maisot pāris minūtes, līdz maisījums ir gluds un karsts.
Iemaisa vaniļas pastu un sāli.
Kad kūka ir izcepusies, pārbauda iedurot to ar koka irbulīti, tam jāiznāk tīram un sausam. Kamēr kūka vēl silta. Neizņemot no cepamā trauka, pārlej ar mērci. Lēnām lej ar kausu, ļaujot mērcei pilnībā iesūkties kūkā.
Kūkas virsu pārklāj ar grauzdētām mandeļu šķēlītēm. Sagriež gabaliņos un pasniedz.
Receptes autore un fotogrāfe Asta Černė www.sauletavirtuve.lt
Līdzīgas receptes
Kūkas
Kūkas
Kūkas